Sjamanen vandaag, zo zit dat

De wereld zoals wij die zien is doordrongen met onzichtbare krachten. Sjamanen brengen zichzelf in trance om zodoende contact te maken met de geestenwereld. Dit doen ze om bijvoorbeeld ziektes te genezen die veroorzaakt zijn door boze geesten. Wat is het sjamanisme en hoe zit het met de sjamanen vandaag? In dit blogartikel lees je hier meer over.

Wat is het sjamanisme?

Sjamanisme is de methode om bovennatuurlijke machten te manipuleren. Dit wordt gedaan door een sjamaan. Een sjamaan is iemand die contact kan maken met de geestenwereld en geesten.  De sjamaan heeft vaak goede bedoelingen tijdens het leggen van contact. Veelal gaat het de sjamaan om het genezen van een ziekte die is veroorzaakt door geesten. Sjamanisme komt in bijna elke geloof voor, vooral in de traditionele. In veel culturen kom je invloeden van sjamanisme tegen.

Zichtbare wereld doordrongen met onzichtbare krachten

Wat bij sjamanisme centraal staat, is dat de wereld zoals wij die kennen, is doordrongen met krachten en geesten die we niet kunnen zien. Sjamanen hebben vaak veel kennis en wijsheid. Zonder veel kennis en wijsheid is het namelijk heel moeilijk om het sjamanisme te beoefenen. Tijdens het maken van contact met de geestenwereld raakt de sjamaan in trance om zo contact te kunnen maken met de hemel of de onderwereld.

Sjamanen vandaag

Tegenwoordig is er ontzettend veel kennis over sjamanistische tradities beschikbaar. Steeds meer traditionele beoefenaars komen naar het westen om hier hun kennis en ervaringen te delen. Door de jaren heen hebben alle culturen veel inzichten en rituelen verzameld waar we allemaal veel van kunnen leren.

In dit blogartikel heb je meer gelezen over het sjamanisme en de sjamanen zoals we die vandaag kennen. Sjamanen zijn erg wijs en beschikken over veel kennis. Door zichzelf in trance te brengen kunnen ze contact leggen met de geestenwereld. Dit doen ze vaak om ziektes te genezen of antwoorden op te halen op bepaalde vragen.