Bellen in de auto

De meeste mensen rijden dagelijks veel in een auto. Dat doen we wanneer we naar het werk gaan, naar vrienden of naar de sportclub. Doordat we veel tijd doorbrengen in de auto en ook altijd beschikbaar willen zijn via de telefoon zijn we vaak snel geneigd om even een berichtje te sturen vanuit de auto of met een kennis te bellen als we aan het rijden zijn. Toch is dat vaak geen verstandig keuze. Door de telefoon handsheld te gebruiken tijdens het rijden brengen we de verkeersveiligheid in gevaar. Er staan daarom hoge boetes op het handsheld gebruik maken van de telefoon tijdens het rijden. Hieronder lees je meer informatie over de regels.

Regels voor bellen in de auto

Wanneer je tijdens het rijden gebruik maakt van de telefoon in de auto dan is je aandacht afgeleid van de weg. Dit kan zorgen voor onveilige situaties in de auto. Daarom is handhelds bellen, appen, sms’en, internetten en andere zaken niet toegestaan. Kortom, het is niet toegestaan om de telefoon tijdens het rijden in de hand te houden en dan ook enige handeling te verrichten. Wanneer je dit tijdens het rijden wel doet dan heb je de kans om hier een boete voor te krijgen.

Ook denken veel mensen dat het wel is toegestaan om de telefoon tijdens het rijden tussen de schouder en het hoofd te klemmen, omdat de telefoon dan niet wordt vastgehouden. Echter is ook dit niet toegestaan. Je bent dan namelijk alsnog afgeleid van het verkeer.

Wat wel is toegestaan is om de telefoon in de carkit te plaatsen. Met de carkit kan er worden opgenomen indien er iemand belt. Ook zonder carkit kan de telefoon in een houder worden geplaatst op het dashboard. Wanneer de telefoon op het dashboard in een telefoonklem zit dan is het echter nog niet toegestaan om de telefoon verder te bedienen. Het is alleen mogelijk om de telefoon voor het rijden juist in te stellen voor bijvoorbeeld de navigatie. Tot slot is het mogelijk om op een parkeerplaats of langs de weg te stoppen om te bellen of de telefoon op een andere manier te gebruiken.